Mitä eroa on uva- ja uvb-säteillä?

UVA-säteet voivat aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista, siis ryppyjä ja pigmenttiläiskiä. Jopa kohtuullisesti auringossa oleileva voi kärsiä säteilyn kosmeettisista haitoista, sillä aurinko ikäännyttää ihoa väistämättä. Auringon vaurioittama iho on juonteinen, vähemmän kimmoisa, nahkamainen, karhea, kuiva, kellertävä tai laikukas. Ilmiötä kuvataan joskus ”valovanhenemiseksi”.

 

perhe rannalla P20

Altistumme UVA-säteilylle jopa autossa, sillä ikkunalasi ei pysäytä UVA-säteilyä. UVA-säteiden vaikutusta ei näe heti. Siksi on tärkeää, että oma aurinkorasva suojaa tehokkaasti UVA-säteilyltä.

UVB-säteet ovat voimakkaampia kuin UVA-säteet. Juuri ne aiheuttavat ihon palamista ja näin vaikuttavat merkittävästi ihosyövän kehittymiseen. Ikkunalasi kuitenkin pysäyttää UVB-säteilyn. Ennen vuotta 2006 aurinkosuojatuotteet suojasivat lähinnä UVB-säteiltä.

UVA- ja UVB-säteilyltä ei voi välttyä, mutta niiden vaikutuksia voi vähentää. Iho, jota on vuosien ajan suojattu auringolta, on häkellyttävän erinäköinen kuin iho, joka on monena vuonna palanut auringossa.